Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa, lekkostrawna alternatywa dla znanych nam ruskich pierogów.
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 366
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 31
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 173
Chłopski garnek to kwintesencja polskiej kuchni, w którym używamy świeżych, l...
Odsłon: 158
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 366
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 31
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 173
Chłopski garnek to kwintesencja polskiej kuchni, w którym używamy świeżych, l...
Odsłon: 158
Składniki
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Do miski wsypujemy trzy szklanki mąki i zalewamy ją gorącą, ale nie wrzącą wodą, tak aby mąka się zaparzyła - ciasto będzie wtedy gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło. Dodajemy pół łyżeczki soli i ugniatamy.
PRZYGOTOWANIE FARSZU: Na początku należy ugotować szklankę kaszy jaglanej w dwóch szklankach wody z odrobiną soli i łyżeczką masła.
Następnie do ugotowanej kaszy dodajemy ser biały, usmażoną cebulkę, tymianek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę. *Dla lepszego połączenia można je też lekko zblendować.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła, napełniamy farszem i zaklejamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut od momentu wypłynięcia. Mi wyszło około 60 pierożków. Podajemy z sosem jogurtowo - czosnkowym lub według własnego uznania np. z tradycyjną polską okrasą ;) Smacznego!