Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przed ciężką bitwą trzeba się solidnie posilić. Żaden wojownik nie pogardzi solidnym kawałem pysznego mięsa aby mieć siły w walce :) Danie to zainspirowane było moją poprzednią pieczenią jednak tym razem wykorzystałem schab a nie szynkę. Polecam spróbować.
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 837
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 114
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 64
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 74
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 837
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 114
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 64
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 74
Składniki
Robimy marynatę. Wszystkie składniki sypiemy do miski, mieszamy z olejem i dokładnie mieszamy. tym razem znów posłużyłem się wiertarką na niskich obrotach :) Naczynie żaroodporne wykładamy boczkiem i cebulą. na to kładziemy mięso. Schab nacinamy na 3/4 jego grubości w dół, między wycięcia smarujemy marynatą aby smak lepiej przeszedł mięso.
Gdy mięso jest już w naczyniu smarujemy je dokładnie z każdej strony marynatą. Aby smak zalewny dokładnie przeszedł mięso - przebijamy je wielokrotnie patyczkiem do szaszłyków. Tak przygotowane mięso przymykamy górą naczynia i odkładamy do lodówki najlepiej na 24 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, grzałka góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy około godziny i 40 minut. Teoretycznie zasada mówi aby mięso piec godzinę na jego jeden kilogram, ja jednak lubię dobrze wypieczone mięso. jakieś 15 -20 minut przed końcem czasu można zdjąć pokrywę aby lekko przyrumienić pieczeń
. Jak widać na zdjęciu dorzuciłem też kilka kiełbasek - będą w sam raz na kolację w pracy :) Z całego serca mogę polecić tak przygotowane mięso. Jego struktura jest delikatna i krucha a nie jak w typowym schabie sucha i ciągnąca.