Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona kaczka z jabłkami jest przepyszna i chyba nikogo nie trzeba namawiać. Smakuje szczególnie jesienią i szczególnie ze złotą renetą. Te jabłka mają wyjątkowy smak.
Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...
Odsłon: 217
Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...
Odsłon: 217
Składniki
Kaczkę dokładnie oczyścić. Umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Natrzeć z wierzchu solą i obficie papryką słodką. W środku solą, papryką i majerankiem. Umyte jabłka pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Nie obierać. Skropić olejem i oprószyć majerankiem. Upchnąć do kaczki tyle ile się da. Można spiąć wykałaczkami, ale niekoniecznie. Kaczkę umieścić w gęsiarce i obłożyć ćwiartkami jabłek. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2 godz. Przed końcem pieczenia zdjąć przykrywę, żeby jeszcze ładnie przyrumienić kaczkę. Powstały sos przetrzeć przez sito. Na patelni, na maśle z łyżeczką miodu usmażyć cienkie plasterki jabłek. Nie powinny się rozpaść. Porcje kaczki podawać z sosem i jabłkami. Smacznego.