Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczone golonki na jarzynce"
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 113
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1765
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 64
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4849
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 113
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1765
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 64
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4849
Składniki
Namoczoną fasolę opłucz, zalej w garnku wodą. Dodaj łyżkę soli i 2 łyżki suszonego majeranku. Gotuj do miękkości, odcedź. Golonki umyj, włóż do garnka, zalej wodą. Dodaj obraną włoszczyznę i przyprawy.
Golonki gotuj na małym ogniu 90 min. Wyjmij je z wywaru i ułóż na blaszce z piekarnika. Posyp solą i pieprzem. Posmaruj miodem wymieszanym z musztardą i octem. Piecz 40 min w temp. 180 st.
Marchew i cebule obierz. Cebule pokrój na cząstki, marchew w talarki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę, dodaj marchew. Smaż 5 min. Wlej 200 ml wywaru z golonek i duś 15 min. Zagęść sosem pieczeniowym, wymieszaj z fasolą.
Natkę pietruszki opłucz, posiekaj. Wymieszaj ze skórką cytrynową i obranym, przeciśniętym czosnkiem. Dookoła golonek rozłóż potrawkę fasolową, oprósz solą oraz pieprzem. Mięso posyp mieszanką pietruszkową. Piecz jeszcze 10 min.
Golonki z fasolową ja rzynką można serwować ze świeżym chrupiącym pieczywem albo z ziemniaczkami smażonymi w ziołach. Najpierw ugotuj je w mundurkach 15 min i pokrój w talarki.Źródło: Tina