Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka z chrupiącymi plastrami ziemniaków , pieczone razem w piekarniku.
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 20
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 86
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 197
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 20
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 86
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 197
Składniki
Udka gotujemy 30 min , ja zrobiłam na nich rosół , można tak samo postąpić w przypadku innej zupy. Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry i gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w plastry. Następnie podgotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego solimy, pieprzymy, dodajemy przyprawę do kurczaka , pokrojoną w plastry cebulę i dwie łyżki majonezu oraz łyżkę oliwy z oliwek, wszystko delikatnie ze sobą mieszamy . Dodajemy nasze udka, układamy je tak, by w miarę możliwości ziemniaki nie były schowane. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika przekładamy naczynie i zapiekamy 45 min z funkcją góra - dół. Ostatnie 15 minut możemy piec z funkcją termoobiegu, wtedy potrawa będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Smacznego :)