Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi kudłate z Podkarpacia. Przepis odnaleziony w starym kajecie babci Kazi. Proste, postne danie z tanich składników. Wyglądem przypominają tradycyjne pyzy. W środku skrywają przepyszny farsz. Okraszone podsmażoną cebulą smakują po prostu rewelacyjnie!
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 127
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1201
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 419
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 77
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 286
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 127
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1201
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 419
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 77
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 286
Składniki
Ziemniaki obierz. Pół kilo ziemniaków ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź ziemniaki i przepuść je przez praskę. Pozostałą część ziemniaków zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki dokładnie odcedź z nadmiaru płynu. Połącz ugotowane, ciepłe ziemniaki ze startymi ziemniakami. Wbij jedno całe jajko, dodaj skrobię ziemniaczaną i mąkę pszenną. Masę na kudłate pierogi wyrabiaj dłońmi. Jeśli wyszła zbyt rzadka, dodaj jeszcze odrobinę mąki.
W rondelku zagotuj mleko. Do gotującego się mleka wsyp kaszę. Pod koniec gotowania dodaj masło i sól. Składniki wymieszaj. Następnie dodaj rozdrobniony twaróg. Ponownie wymieszaj składniki farszu.
Z ciasta uformuj wałeczek, pokrój je na duże kopytka. Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz w dłoniach na kształt placuszka. Do środka nałóż łyżeczkę farszu. Pierogi kudłate uformuj na kształtne kulki.
Pierogi kudłate gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij ją na maśle. Pierogi kudłate z Podkarpacia podawaj z omastą. Smacznego!