Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi na słodko z truskawkami polane pysznym sosem kokosowym.
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 42
To jedno z tych dań, które inspirują nas, aby udać się w kulinarną podróż do...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 155
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 42
To jedno z tych dań, które inspirują nas, aby udać się w kulinarną podróż do...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 155
Składniki
Ciasto na pierogi Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde. Podzielić ciasto na cztery części. Trzy części odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypać mąką. Wykrawamy koła i napełniamy jedną lub dwiema truskawkami, w zależności od wielkości. Wkładamy na gotującą wodę, i czekamy aż wypłyną.
Sos kokosowy Do garnka wlewamy likier, dodajemy cukier i mieszamy. Na bardzo małym ogniu zagotowujemy i czekamy, aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty syrop. Dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Ponownie czekamy na redukcję płynu do postaci gęstego kremu. Jeszcze ciepłym sosem polewamy nasze pierożki. ENJOY THE FOOD
Notes Pamiętaj, aby nie cukrować truskawek, gdyż podczas gotowania puszczą soki. Zamiast truskawek, możesz użyć jagód. Wspaniale komponują się z sosem kokosowym.