Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś w zalewie octowej tzw. "Fałszywa rybka"
Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i id...
Odsłon: 24
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 49
Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i id...
Odsłon: 24
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 49
Składniki
Pierś z kurczaka dokładnie płuczemy, kroimy na małe kawałki, delikatnie rozbijamy na małe kotleciki.
Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy 2 całe jajka, sól, pieprz , mąkę, trochę mleka. Dokładnie wszystkie składniki rozcieramy na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, może być olej rzepakowy, albo dużo zdrowszy olej kokosowy. Kotleciki obtaczamy w cieście naleśnikowym i króciutko smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone kawałki wykładamy do szklanej miski.
Do czystej patelni wlewamy 3 szklanki wody, 3/4 szklanki octu, wsypujemy 1 łyżkę soli, 5-6 łyżek cukru (ma być słodko -kwaśne), ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe oraz pokrojoną w piórka cebulę. wszystko razem przez chwilę gotujemy, do zeszklenia się cebuli. Tak gorącą zalewą zalewamy pierś i odstawiamy do wystygnięcia. Na noc wkładamy do lodówki, aby dobrze wychłodzić. Najlepiej bowiem smakuje na zimno.