Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię mięso kaczki z dodatkiem słodkiej nuty owocowej. Dzisiaj zapraszam na pieczoną pierś z kaczki, podawaną z aromatycznym sosem pomarańczowym. Pierś jest delikatna i soczysta, a słodki sos idealnie podkreśla wyjątkowość tego mięsa. Smacznie polecam! :)
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 51
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 38
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 29
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 51
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 38
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 29
Składniki
Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę. Do małego garnuszka wlewamy sok z połowy pomarańczy, musztardę, miód oraz dodajemy otartą skórkę i podgrzewamy wszystko do lekkiego zgęstnienia sosu.
Piersi kaczki oczyszczamy, nacinamy skórę w kratkę, uważając aby nie uszkodzić mięsa i oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem. Piersi smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, najpierw od strony skóry przez około 7 minut do momentu zarumienienia, a następnie przekładamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.
Tłuszcz pozostały ze smażenia łączymy z 2 łyżkami miodu, sokiem z połowy pomarańczy, 2 łyżkami musztardy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wszystko podgrzewamy w garnuszku. Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy podgrzaną mieszanką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 6 minut (termoobieg). Piersi wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 minut i ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 2 -3 minuty.
Kaczkę odstawiamy na chwilę, aby mięso odpoczęło, a przy krojeniu nie wyciekły z niej płyny. Gdy odpocznie kroimy ją w plastry i podajemy polaną sosem pomarańczowym.
Życzę smacznego! :)