Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pizza ziemniaczana fantazja"
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 830
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 114
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 62
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 68
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 830
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 114
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 62
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 68
Składniki
Ziemniaki tłukę, dodaję drożdże, mieszam. Dodaję obie mąki, jajko, olej, przyprawy, zagniatam ciasto. Przykryte odstawiam do wyrośnięcia. Pieczarki kroję w plasterki i podsmażam na maśle, dodaję pomidory, doprawiam solą i pieprzem, smażę, aż odparuje woda. Studzę.
Gdy ciasto podrośnie, rozwałkowuję je na placek o gr. ok. 1 cm. Układam go na pergaminie na kratce z piekarnika. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach, połową posypuję środek placka, zostawiam wolny brzeg 2-3 cm.
Na ser wykładam pieczarki, na nie cebulę pokrojoną w piórka i resztę sera. Wolny brzeg ciasta zawijam do środka i lekko przyciskam widelcem. Pizzę piekę ok. 25 min w temp. 200°C.
70 min • Porcja 290 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 6-8 porcji
Pizzę serwuję z keczupem, sosem czosnkowym albo pietruszkowym. Iwona Cieplik z MiliczaŹródło: Kobieta i życie