Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udało mi się kupić ładne ziemniaki , niby nowe ale wiadomo nie polskie. Więc postanowiłam sobie że przygotuję placuszki ziemniaczane które moja rodzinka uwielbia. Placki wyszły pyszne, chrupiące i szybko nie było po nich śladu. Polecam
miska, nóż, tarka, ręcznik papierowy, łyżka, patelnia,
Jak się zrobiło sos musztardowy, to trzeba go użyć, więc i trzeba wymyślać, c...
Odsłon: 331
Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...
Odsłon: 23627
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 85
Jak się zrobiło sos musztardowy, to trzeba go użyć, więc i trzeba wymyślać, c...
Odsłon: 331
Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...
Odsłon: 23627
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 85
Składniki
Ziemniaki obrać, umyć pod bieżącą wodą , następnie połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach , a drugą połowę ziemniaków na drobnych oczkach. Odlać płyn który wytworzył się podczas tarcia ziemniaków i lekko je odcisnąć. Do ziemniaków zetrzeć na drobnych oczkach obraną cebulę oraz obrane ząbki czosnku, wbić jajka, dodać sól i świeżo mielony pieprz do smaku i opcjonalnie przyprawę w płynie i na koniec mąkę. Całość wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcje masy tworząc placki . Smażyć na złoty , rumiany kolor. Placki odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z gęstą śmietaną, lub oprószone cukrem jak kto lubi. Smacznego
Przygotowana masa do smażenia placków.
Smażenie placków.
Placki gotowe do podania.