Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić tradycyjne placki ziemniaczane chyba każdy wie. Dlatego dzisiaj propozycja wariacji na temat placków – zrobimy je z kiszoną kapustą i daje Wam słowo, że wyjdą przepyszne!
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 163
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 330
Najlepszym pomysłem na szybkie podudzia kurczaka jest przygotowanie ich w pie...
Odsłon: 93
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 163
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 330
Najlepszym pomysłem na szybkie podudzia kurczaka jest przygotowanie ich w pie...
Odsłon: 93
Składniki
Na początek kapustę drobno siekam. Obrane ziemniaki ścieram na tarce – połowę na najmniejszych oczkach, tak aby powstała miazga ziemniaczana. Drugą połowę na większych dziurkach, aby otrzymać niewielkie wiórki – po połączeniu wszystkich ziemniaków faktura placków będzie dużo ładniejsza.
Do startych ziemniaków dorzucam posiekaną drobno cebulę, 2 jajka, kapustę, mąkę i doprawiam solą i pieprzem. Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Jeżeli ciasto okaże się zbyt rzadkie, można dodać jeszcze odrobinę mąki.
Placuszki kładę łyżką na gorący olej, smażę z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosem czosnkowym. Smacznego!!!