Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Polędwiczki wieprzowe zapiekane z fasolką szparagową"
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 26
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 25
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2693
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1130
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 26
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 25
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2693
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1130
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Fasolkę szparagową oczyścić z końcówek, pokroić na kawałki. Wrzucić na lekko posolony wrzątek, gotować 15 minut. Natkę pietruszki i tymianek opłukać, osuszyć. Odłożyć trochę ziół do dekoracji, resztę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
W garnku rozgrzać 3 dag masła. Zeszklić na nim połowę cebuli. Oprószyć mąką. Krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z zimnym bulionem i mlekiem. Dodać tymianek. Gotować, mieszając, 5 minut. Dołożyć gorgonzolę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Polędwiczki oczyścić, każdą pokroić na 5-6 plasterków i owinąć je plasterkami boczku. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść medaliony. Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec oprószyć pieprzem i solą. Zdjąć z patelni.
Tłuszcz ze smażenia mięsa wymieszać z sosem serowym. Na patelni rozgrzać resztę masła. Zeszklić na nim pozostałą cebulę. Dołożyć odcedzoną fasolkę. Posypać ją natką pietruszki. Chwilę razem poddusić. Przyprawić do smaku.
Fasolkę rozłożyć na spodzie żaroodpornej formy. Ułożyć na niej mięso. Polać sosem serowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25 minut. Zapiekankę udekorować odłożoną natką pietruszki i tymiankiem.Źródło: Życie na gorąco