Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przepis na rosół - krok po kroku"
Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...
Odsłon: 189
Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...
Odsłon: 189
Składniki
Umyj i osusz mięso. Kurczaka pokrój, oddzielając piersi, skrzydełka i nóżki. Warzywa obierz, opłucz, pokrój na grube kawałki.
Zalej wodą mięso (bez piersi kurczaka) i warzywa (bez kapusty i cebuli), dodaj przyprawy (bez soli) i zagotuj.
Posól odrobinę, zmniejsz ogień. Pokrojone cebule podpiecz na suchej patelni, aż zbrązowieją.
Dodaj po godzinie piersi kurczaka, cebule i kapustę, po dwóch – zdejmij rosół z ognia. Przecedź.
Dobry rosół musi być klarowny. Dlatego gdy w chwilę po zagotowaniu wywaru pojawi się na jego powierzchni szara piana, dokładnie zbierz ją łyżką z dziurkami (tzw. szumówką).Źródło: Olivia