Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na lekkie i pożywne pulpeciki z indyka w sosie z brązowych pieczarek. Gotowane w bulionie pulpeciki są smaczne i soczyste, a sos cudownie dopełnia ich smak. Uwielbiam to połączenie, ponieważ przenosi mnie w najlepsze smaki dzieciństwa i kuchnię mojej Mamy oraz Babci. Pulpeciki świetnie komponują się z puree ziemniaczanym, ale także świeżym pieczywem i różnego rodzaju kaszami. Gorąco polecam! :)
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 114
Dzisiaj bardzo prosty , ale smaczny deserek przygotowany z galaretek i świeżo...
Odsłon: 29
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 15
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 23
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4430
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 114
Dzisiaj bardzo prosty , ale smaczny deserek przygotowany z galaretek i świeżo...
Odsłon: 29
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 15
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 23
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4430
Składniki
Pierś z indyka mielimy, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oliwie, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, odparowujemy z nich wodę i delikatnie solimy. Cebulkę i pieczarki dodajemy do zmielonego mięsa wraz z namoczoną kajzerką i jajkiem, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy farsz. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, obtaczamy je delikatnie w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut.
Następnie przygotowujemy sos. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody oraz lekkiego zarumienienia. Do pozostałego z gotowania pulpetów bulionu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką (najpierw zahartowaną odrobiną bulionu), dodajemy świeży koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Do sosu dodajemy pulpety i gotowe! ** Gęstość sosu zależy od ilości użytego bulionu. Jeśli chcemy, aby był gęstszy, dodajmy go mniej. Życzę smacznego! :)