Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne w maku risotto z grzybami leśnymi
Prosty przepis na tradycyjną polską zupę z zielonych ogórków. Tylko kilka skł...
Odsłon: 32
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 804
Dzisiaj bardzo prosty , ale smaczny deserek przygotowany z galaretek i świeżo...
Odsłon: 122
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 4223
Prosty przepis na tradycyjną polską zupę z zielonych ogórków. Tylko kilka skł...
Odsłon: 32
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 804
Dzisiaj bardzo prosty , ale smaczny deserek przygotowany z galaretek i świeżo...
Odsłon: 122
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 4223
Składniki
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażamy tak aby nie zaczęła się rumienić. Dodajemy umyte i pokrojone grzyby i podduszamy około 15 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wsypujemy ryż i wszystko razem chwilkę smażymy cały czas mieszając. Wlewamy wino, mieszając czekamy aż odparuje alkohol. W garnku przygotowujemy bulion do którego dodajemy natkę pietruszki i zostawiamy na małym ogniu. Za pomocą łyżki wazowej dodajemy bulionu i mieszamy co jakiś czas do wchłonięcia większości płynu. Ponownie dodajemy bulion, mieszamy i powtarzamy tą czynność aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy masło, parmezan, łyżkę posiekanej natki pietruszki, mieszamy i do smaku doprawiamy pieprzem. Risotto powinno mieć kleistą aksamitną konsystencję.