Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z mielonego indyka jest – w porównaniu z taką samą z wieprzowiny – bardzo delikatna, ale nie mniej pełna smaku. Wbrew utartej opinii pieczone mięso z indyka wcale nie jest suche. Nie należy jedynie rozkrawać rolady tuż po upieczeniu – raczej przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej i pozostawić tak do wystudzenia.
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 115
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 41169
Udka faszerowane młodą kapustą to wyrafinowane danie, które łączy w sobie soc...
Odsłon: 98
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 119
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 157
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 115
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 41169
Udka faszerowane młodą kapustą to wyrafinowane danie, które łączy w sobie soc...
Odsłon: 98
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 119
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 157
Składniki
Opłucz pieczarki i pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj także natkę pietruszki.
Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości masła klarowanego. Zdejmij połowę cebuli z patelni i odłóż do wystudzenia. Dodaj na patelnię pieczarki. Smaż, aż odparuje z nich woda. Pod koniec dopraw zawartość patelni solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj także natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Smaż jeszcze przez chwilę i odstaw do wystudzenia.
Zmiel mięso z indyka w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Do mięsa wbij jajko, dodaj bułkę tartą, przestudzoną cebulę i zioła prowansalskie. Wyrób dłonią. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rozłóż na blacie folię spożywczą. Wyłóż na nią mięso i uformuj prostokąt o grubości około 1,5 cm. Rozprowadź na mięsie farsz z pieczarek, pozostawiają wolny margines wzdłuż jednego z długich boków prostokąta. Wspomagając się folią spożywczą, zwiń mięso w roladę – do boku z wolnym marginesem.
Zdejmij z rolady folię i ostrożnie przełóż mięso do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 50-60 minut.