Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, bardzo aromatyczne połączenie kurczaka z duszonymi warzywami. Danie szybkie w przygotowaniu, zdrowe i pożywne - idealne dla zapracowanych smakoszy :)
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 73
Jeżeli znudził Ci się klasyczny kurczak, koniecznie wypróbuj przepis na kurcz...
Odsłon: 108
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 135
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 76
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 837
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 73
Jeżeli znudził Ci się klasyczny kurczak, koniecznie wypróbuj przepis na kurcz...
Odsłon: 108
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 135
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 76
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 837
Składniki
Na początku przygotowujemy marynatę do kurczaka. Do miseczki wlewamy olej rzepakowy i syrop klonowy, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekany rozmaryn, pieprz syczuański oraz płatki chilli. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą do smaku.
Oczyszczonego ze ścięgien i włókien kurczaka kroimy w paski oraz nacieramy dokładnie przygotowaną marynatą.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy ją na odrobinie oleju rzepakowego. Gdy ta się delikatnie zeszkli, dodajemy do niej pokrojoną w paski czerwoną paprykę i dusimy wszystko pod przykryciem do momentu uzyskania miękkości al dente. Warzywa doprawiamy do smaku solą ziołową.
Kawałki zamarynowanego kurczaka podsmażamy* delikatnie na drugiej patelni, a następnie przekładamy zawartość do duszących się warzyw i dusimy całość razem jeszcze przez dwie minuty. * nie dodajemy już oleju, gdyż ten z marynaty będzie wystarczający.
Gotowe danie podajemy ze świeżym rozmarynem, który nada całaości większej wyrazistości. Życzę smacznego! :)