Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
subtelna parafraza mistrzów patelni...
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 846
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 119
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 66
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 846
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 119
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 66
Składniki
Ryby rozmrozić, zagotować bulion (może być z kostki - byle nie mięsny), do mrugającego bulionu włożyć porcje ryby - obgotować 3 minuty. Filety wyciągnąć, a wywar maksymalnie redukować raz po raz mieszając. Na zimną patelnię wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, starty imbir (jak nie ma świeżego lepiej z niego zrezygnować) i skórkę otartą ze sparzonej cytryny, dodać olej i dopiero podmażyć. Gdy wszystko będzie lekko zeszklone, dodać na czubku noża kurkumę, wymieszać i chwilę podduszać. Dodać wywar, sok z cytryny i łyżeczkę cukru, włożyć rybę i gotować na bardzo małym ogniu ok. 12 minut. Jeśli wywar nie zredukował się dostatecznie, (a głodomory walą łychami w talerze), można dodać zaklepkę z łyżki mąki ziemniaczanej i dwóch łyżek wody. Doprawić solą i pieprzem - z umiarem, bo po zredukowaniu potrawa może być wystarczająco słona. Tuż przed podaniem, posypać poszatkowaną kolendrą. Podawać z ryżem.