Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta dla tych, którzy kochają szpinak
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 61
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 69
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 61
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 69
Składniki
Robimy kruche ciasto: margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę i łączymy składniki. Gdy połączymy składniki dodajemy jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Składniki szybko łączymy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego ugniatania oraz ciepła. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po 30min ciasto wałkujemy i przekładam do formy na tartę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10-15min w 200C. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Farsz: szpinak przekładamy do garnka dodajemy łyżkę wody i gotujemy na małym ogniu aby się rozmroził. Fetę kroimy w kawałki (kawałek fety pozostawiamy na górę do posypania tarty), czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do rozmrożonego już szpinaku. Mieszamy. Dodajemy pieprz, można również posolić gdy jest nam za mało. Studzimy. Śmietankę i jajka wymieszać, dodać gałki muszkatołowej. Masę śmietanowo-jajeczną wlewamy do szpinaku i mieszamy.
Nasz farsz szpinakowy wylewamy na tartę, układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i posypujemy pokrojoną w kostkę fetą. Pieczemy około 30min w 180C.