Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tradycyjna szczawiowa z jajkiem"
Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...
Odsłon: 286
Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...
Odsłon: 286
Składniki
Czas ok. 30 min; porcja – 270 kcal, cena 1,20 zł.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Włóż szczaw ze słoiczka. Duś na wolnym ogniu kilka minut. Mąkę starannie rozprowadź w kilku łyżkach letniego bulionu. Dodaj do szczawiu. Mieszając, wlewaj pozostały bulion. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu ok. 10 min, aż zupa zgęstnieje.
Ziemniaki obierz ze skórki, umyj starannie pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę. Włóż do osobnego garnka z osoloną wodą i ugotuj do miękkości (ok. 15 minut). Odcedź.
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Obierz, przekrój na połówki. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Zapraw śmietaną (jeśli chcesz, możesz też śmietanę postawić na stół osobno). Podawaj z ziemniakami i jajkami. Ozdób koperkiem.
Sposób babuni
Zupę szczawiową trzeba podawać z jajkiem i śmietaną. Zawarty w nabiale wapń neutralizuje działanie kwasu szczawiowego, który w dużych ilościach może szkodzić.Źródło: Świat kobiety