Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udka w pomidorach"
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 151
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 289
Najlepszym pomysłem na szybkie podudzia kurczaka jest przygotowanie ich w pie...
Odsłon: 78
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 151
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 289
Najlepszym pomysłem na szybkie podudzia kurczaka jest przygotowanie ich w pie...
Odsłon: 78
Składniki
Udka kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz. Przekrój na pół, oddzielając pałki od udek. Przygotuj marynatę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Utrzyj w misce ze sporą szczyptą soli. Dodaj sos sojowy i słodko-kwaśny, łyżkę oliwy oraz koncentrat pomidorowy. wymieszaj, dopraw pieprzem.
Porcje kurczaka posmaruj przygotowaną marynatą, odstaw na godzinę. Cebule obierz, grubo poszatkuj. Pomidory lekko rozdrobnij, przelej do miski wraz z zalewą. Następnie dodaj cebulę oraz pół pęczka posiekanej natki. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
Kurczaki wyjmij z marynaty, obsmaż na 2-3 łyżkach oliwy. Przełóż do brytfanki. Zalej sosem pomidorowym. Piecz 60 minut w 180 st. 10 minut przed końcem pieczenia posyp igiełkami z gałązki rozmarynu. Gotowe danie udekoruj pozostałą natką.
porcje, czas ok. 80 min; porcja – 330 kcal, cena 4,30 zł.Źródło: Świat kobiety