Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udziec z indyka jest jednym z najsmaczniejszych (a przy tym najzdrowszych) gatunków mięsa. Poniżej prosty przepis na smaczne danie, którym na pewno podbijecie serca wszystkich, którzy usiądą do takiego obiadu…
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 69
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 6196
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 97
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 69
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 6196
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 97
Składniki
Udziec myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy nożem, tak by nie naciąć mięsa. Jeśli natniemy na krzyż, powstanie nam zgrabna kratka. Następnie nacieramy solą, czarnym zmielonym pieprzem oraz mieszanką warzyw. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy warzywa. Papryki, marchewki, cebule w ósemki, cukinię w średniej wielkości paski. Rozgrzewamy na patelni masło lub olej i obsmażamy udziec po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przyprawy, skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzch układamy pokrojone marchewki. Polewamy roztopionym masłem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 O C (funkcja góra – dół). Pieczemy pół godziny. Dodajemy pozostałe warzywa, posolone i skropione lekko olejem. Pieczemy jeszcze godzinę. Wyjmujemy z piekarnika, udziec kroimy w zgrabne paski i podajemy z duszonymi warzywami i ulubionym dodatkiem (ryż, kasza, ziemniaki – do wyboru). Smacznego!