Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-02-2021
Witam serdecznie :-) Dzisiaj przedstawię Wam całą procedurę wędzenia filetów z kurczaka. Będzie jak zwykle, szybko, smacznie i na temat :-) Zapraszam na film. https://youtu.be/qHJkcythpUI
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 114
Dzisiaj bardzo prosty , ale smaczny deserek przygotowany z galaretek i świeżo...
Odsłon: 32
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 20
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 31
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4463
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 114
Dzisiaj bardzo prosty , ale smaczny deserek przygotowany z galaretek i świeżo...
Odsłon: 32
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 20
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 31
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4463
Składniki
Filety myjemy, następnie zabieramy się do przygotowania solanki peklującej. Do miski wrzucamy wszystkie przyprawy i sól, zalewamy wrzątkiem 100ml. i odstawiamy na 5 minut tak aby więcej aromatu przeszło do zalewy, następnie wlewamy resztę zimnej wody i wrzucamy filety, pojemnik od góry nakrywamy talerzykiem aby filety nie pływały po wierzchu, muszą być całe zanurzone. Następnie odstawiamy pojemnik do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie filety wieszamy na haki i odstawiamy do suszenia w przewiewnym i chłodnym miejscu na 7 do 10 godzin.
Kolejny etap to wędzenie. Wędzimy na drewnie bukowym, wędzarnie należy dobrze nagrzać i osuszyć, dopiero wtedy przystępujemy do wędzenia. Wędzimy około 2 do 3 godzin w zależności od tego jaki kolor fileta lubimy w temperaturze 60-70 stopni. Po tym czasie, filety możemy poddać parzeniu w temperaturze 80 stopni przez około 10 minut albo podnieś temperaturę w wędzarni do nawet 90 stopni i dopiekać przez około 15 minut. Następnie wyciągamy filety z wędzarni i wieszamy do ostygnięcia. Najlepiej smakują już ostygnięte i stężałe. Gotowe :-) Smacznego !!! Zapraszam na film z wędzenia :-)