Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś bardzo prostą i bardzo pyszną zapiekankę, na którą składają się nieskomplikowane składniki, a dające maksimum smaku. Serdecznie polecam i smacznego :-)
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 3156
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 271
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1412
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6477
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 224
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 3156
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 271
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1412
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6477
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 224
Składniki
Ziemniaki, obieramy i myjemy, podobnie buraki i cebulę.
Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na smalcu.
Cebulę kroimy w ćwierć-talarki.
Pokrojoną cebulkę dodajemy do smażącej się kiełbasy, i jeszcze chwilę smażymy, potem odkładamy na bok.
Ziemniaki kroimy w plasterki, buraki w cieńsze plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego lejemy trochę oliwy, układamy plastry ziemniaka, solimy i pieprzymy.
Na warstwę ziemniaków układamy plastry buraka.
Na warstwę buraków układamy połowę podsmażonej kiełbasy z cebulką, sypiemy sproszkowaną słodką papryką i polewamy oliwą. Na to kładziemy znów plastry ziemniaka, na to plastry buraka, pozostałą podsmażoną kiełbasę z cebulką, znów sypiemy papryką i na to ostatnią warstwę ziemniaków, które solimy i pieprzymy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Na wierzch,czyli na przyprawione plastry ziemniaka, ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach. Sypiemy papryką, polewamy oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę z termoobiegiem lub bez. Można piec bez pokrywki. Jeżeli pieczemy z przykryciem, to warto po 50 minutach zdjąć pokrywę, by ser się ładnie dopiekł.
Smacznego :-)