Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie gyros kojarzy się z potrawą wybitnie mięsną. Tym razem zaskakujemy przepisem na wegetariańską potrawę z charakterystycznymi dla dań gyros przyprawami. Zapiekankę gyros z ziemniakami wykonasz w bardzo prosty sposób, więc nie musisz się martwić o pożywny obiad albo kolację dla całej rodziny.
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 103
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 866
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 600
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 216
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 103
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 866
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 600
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 216
Składniki
Wstaw foremkę z zapiekanką do pieca (na środkową półkę) nagrzanego do 180°C i piecz około 40 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a sos będzie bulgotał. Na 5 minut przed końcem możesz odkryć pokrywę, by skórka bardziej się przypiekła. Po wyznaczonym czasie wyjmij zapiekankę z pieca, odstaw na 7-10 minut i pokrój na porcje. Podawaj na ciepło.
Przygotuj naczynie do pieczenia zapiekanki. Płaską brytfankę lub żaroodporne szkło (20 x 30 cm) natrzyj ząbkiem czosnku (będzie ci jeszcze potrzebny) i nasmaruj masłem. Odstaw na bok.
W misce rozetrzyj serek lub śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawą gyros, solą i pieprzem. W zależności od tego, czy wybierzesz serek, czy śmietanę, konsystencja zapiekanki będzie bardziej zwarta lub bardziej kremowa. Do miski dolej mleko i wymieszaj, aby sos był gładki.
Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki. Użycie mandoliny może bardzo ułatwić ten proces. Na dnie naczynia do zapiekania układaj ziemniaki, przekładając je porcjami tartego sera. Użyj około 100 g. Gdy wszystkie ziemniaki znajdą się w naczyniu, zalej je przygotowanym sosem, następnie posyp resztą sera, a na wierzchu ułóż wiórki zimnego masła. Zamknij pokrywę naczynia.