Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z bakłażanem, czyli podkręcona wersja smacznego dania.
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 509
Karkówka po kowbojsku to szybki i prosty w przygotowaniu wariant mięsa na gri...
Odsłon: 6763
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 3744
Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyrazisty w smaku. Jest to bardzo zdrowa...
Odsłon: 121
Pyszne spaghetti z pulpecikami w aromatycznym sosie pomidorowym. Proste w prz...
Odsłon: 26
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 509
Karkówka po kowbojsku to szybki i prosty w przygotowaniu wariant mięsa na gri...
Odsłon: 6763
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 3744
Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyrazisty w smaku. Jest to bardzo zdrowa...
Odsłon: 121
Pyszne spaghetti z pulpecikami w aromatycznym sosie pomidorowym. Proste w prz...
Odsłon: 26
Składniki
Na oliwie zeszkliłam posiekaną cebulę a po chwili dodałam mięso mielone i posiekany czosnek. Do mięsa dodałam przyprawy- można włoskie, lub w tym przypadku greckie. Do przesmażonego sosu dodałam jeszcze sos pomidorowy i podsmażałam około 10 minut.
Do formy nałożyłam sos mięsny wymieszany z makaronem spagetti ugotowanym na lekko twardo. Makaron posypałam jeszcze serem - połową- aby zapiekanka była zwarta.
Kolejna warstwa to przesmażone na oliwie bakłażany, je tez trzeba lekko posolić. Zaplątała mi się jeszcze cukinia ale nie jest ona konieczna.
Jeszcze beszamel serowy. Na bardzo małym ogniu, w rondelku rozpuszcza się masło. Dosypuje mąkę i ją miesza do lekkiego zeszklenia. Powoli wlewa mleko i się miesza. Na koniec już można zdjąć z ognia, dodać połowę startego sera, gałkę sól i pieprz do smaku.
Piekłam do mocnego zrumienienia. Około 45 minut. Uwaga beszamel lubi się z wierzchu przypalić najlepiej jest zapiekankę w pierwszej połowie pieczenia przykryć kawałkiem papieru do pieczenia. Najlepiej się kroi wyjęta wcześniej przed podaniem.
Smacznego :)