Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka w czarnej wędzonej herbacie. Przepis na to danie pochodzi z 248 odcinka programu "Ewa Gotuje". Można je przyrządzić na grillu lub w piekarniku. Świetnie komponują się z lekką warzywną sałatką.
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 110
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 228
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2255
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 401
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 271
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 110
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 228
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2255
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 401
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 271
Składniki
Czarny pieprz w ziarnach i ziele angielskie rozgniatamy w moździerzu. Surowe żeberka dzielimy na mniejsze części i nacieramy solą oraz rozgniecionym pieprzem i zielem angielskim. Żeberka odstawiamy w chłodne miejsce na 6-12 godzin.
Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Seler naciowy płuczemy i kroimy na mniejsze części. Obrane i pokrojone warzywa wrzucamy do większego garnka, zalewamy je 2 l wody. Dodajemy brązowy cukier i ocet jabłkowy. Gotujemy na wolnym ogniu.
Czarną, wędzoną herbatę zawijamy w gazę i wkładamy do gotującego się wywaru. Całość gotujemy na wolnym ogniu do odparowania 60% objętości sosu.
Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą. Mięso skrapiamy olejem sezamowym.
Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika lub ustawiamy w zamykanym grillu. Żeberka dusimy przez około 90 minut w temperaturze 150-160 stopni. Mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości.
Żeberka wyciągamy z grilla/piekarnika. Marynatę przelewamy do miski. Jeśli pozostały płyn po pieczeniu żeberek nie ma konsystencji sosu, możemy zredukować go na wolnym ogniu.
Żeberka układamy na rozgrzanym ruszcie i opiekamy. Mięso przy użyciu pędzelka smarujemy sosem.
Upieczone żeberka podajemy z lekką surówką.