Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kocham zrazy. Kojarzą mi się ze Śląskiem gdzie w dzieciństwie spędzałam wakacje u rodziny. Kluchy, zrazy i wiele innych śląskich potraw i ich wspomnienie przywołuje uśmiech na twarzy :)
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 57
Jeżeli znudził Ci się klasyczny kurczak, koniecznie wypróbuj przepis na kurcz...
Odsłon: 81
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 110
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 63
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 832
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 57
Jeżeli znudził Ci się klasyczny kurczak, koniecznie wypróbuj przepis na kurcz...
Odsłon: 81
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 110
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 63
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 832
Składniki
Kotlety rozbijamy mocno tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy. W misce mięso mieszamy z majerankiem, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem kiszonym. Na rozbite kotlety kładziemy przygotowany farsz, dokładnie zwijamy ( możemy użyć nici kuchennych). Obsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka. Na pozostałym tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę. Przekładamy do zrazów. Zalewamy ok. 0,5 litra wrzątku, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą i słodką. Gdy mięsko będzie miękkie robimy zasmażkę z mąki i oleju. Wlewamy do całości i energicznie mieszamy. Zagotowujemy. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami bądź kluskami śląskimi.