Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną jest niezwykle aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca. Świetnie sprawdzi się na chłodne, jesienne wieczory. Inspiracją jest marokańska harira. Danie bazuje jednak na wieprzowinie, która jest bardziej popularna w Polsce niż wołowina czy jagnięcina. Długi czas obróbki sprawia, że mięso jest kruche i rozpływa się w ustach.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 37
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 76
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1075
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 118
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 37
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 76
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1075
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 118
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Składniki
Soczewicę namocz w 2 szklankach wody przez 1 godzinę przed przygotowaniem zupy. Wieprzowinę umyj i osusz ręcznikiem. Pokrój ją w kostkę o boku ok. 2-3 cm. W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż mięso przez 2-5 minut do zrumienienia. Przełóż je do miski.
Cebulę i seler obierz oraz drobno posiekaj. Przełóż składniki na patelnię i smaż do zeszklenia przez 5-10 minut, często mieszając. Dołóż posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Smaż przez 1 minutę, stale mieszając.
Do garnka wlej bulion i wsyp odsączone ciecierzycę i soczewicę. Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
Dodaj pomidory z puszki. Wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 minut. Jajka ubij widelcem. Powoli wlewaj je strumieniem do zupy, cały czas mieszając. Zupę z ciecierzycą i wieprzowiną podawaj na ciepło, udekorowaną listkami natki pietruszki, z dodatkiem cząstek cytryny.