Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Arbuzowe z listkami melisy"
Śniadaniowe bułeczki z nasionami to nie tylko pyszna, ale i zdrowa propozycja...
Odsłon: 101
Szybki, prosty obiad z makaronem lub ryżem.
Odsłon: 121
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 109
O tej porze roku kupujemy ogromne pęczki pachnącego, świeżego koperku. Co zro...
Odsłon: 794
Śniadaniowe bułeczki z nasionami to nie tylko pyszna, ale i zdrowa propozycja...
Odsłon: 101
Szybki, prosty obiad z makaronem lub ryżem.
Odsłon: 121
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 109
O tej porze roku kupujemy ogromne pęczki pachnącego, świeżego koperku. Co zro...
Odsłon: 794
Składniki
ok. 60 minut • Porcja ok. 90 kcal • Koszt porcji ok. 1,10 zł • Przepis na 4 porcje
Z arbuza wytnij okrągłą łyżką około 20 kulek. Z reszty miąższu usuń pestki i pokrój go w drobną kostkę.
Przełóż do garnka, zalej litrem wody, wsyp cukier, wlej sok z cytryny. Gotuj, aż arbuz się rozgotuje. Przestudź i odcedź do rondelka. Żelatynę przygotuj wg przepisu, wlej do soku w rondelku, podgrzej do 80°C i odstaw. Wmieszaj skórkę otartą z cytryny. Przestudź.
Drobno pokrój sparzoną pomarańczę. Gęstniejącą żelatynę wlej do połowy wysokości miseczek, włóż kulki arbuza, kawałki pomarańczy i listki melisy. Tak samo zrób górną warstwę. Wstaw do lodówki.Źródło: Kobieta i życie