Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babciny makowczyk z bakaliami"
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 55
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 57
Śniadaniowe bułeczki z nasionami to nie tylko pyszna, ale i zdrowa propozycja...
Odsłon: 207
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 33
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 55
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 57
Śniadaniowe bułeczki z nasionami to nie tylko pyszna, ale i zdrowa propozycja...
Odsłon: 207
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 33
Składniki
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami podgrzanego mleka i 2 łyżkami mąki, wymieszać, przykryć ściereczką, potrzymać w cieple do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, aromatem i szczyptą soli.
Mąkę przesiać, dodać rozczyn, ciepłe mleko, puszyste żółtka, roztopione i wystudzone masło. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, rozwałkować na prostokąt.
Mak gotować, aż zmięknie. Osączyć, dwukrotnie zemleć w maszynce.
Bakalie namoczyć w gorącej wodzie z dodatkiem rumu. Kiedy zmiękną, osączyć, połączyć z wystudzonym makiem, miodem, cukrem, aromatem i masłem. Dodać białka ubite na sztywno. Na cieście rozprowadzić masę makową, zwinąć jak roladę, piec 30-40 minut w temp. 180°C.
ok. 115 minut.Źródło: Twoje Imperium