Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka z cukinią i rodzynkami"
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 829
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 111
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 62
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 66
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 829
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 111
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 62
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 66
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena porcji ok. 0,80 zł.
Cukinię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i ścieramy ją na tarce o małych oczkach. Odcedzamy z nadmiaru płynu. Rodzynki namaczamy w wodzie, a następnie odcedzamy. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok.
Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy olej, skórkę i sok z cytryny, mieszamy. Stopniowo łączymy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Do powstałej masy dokładamy partiami cukinię. Mieszamy aż dokładnie się połączą. Rodzynki oprószamy mąką i dodajemy do ciasta, krótko mieszamy. Masę przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą prostokątnej blachy. Pieczemy ok. 60 minut w 180oC.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem o smaku cytrynowym.
Wartość odżywcza porcji 185 kcal Białko 3 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 17 g.Źródło: Rewia