Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Blok jajeczny z warzywami"
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 107
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1750
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 59
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4771
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 107
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1750
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 59
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4771
Składniki
Jajka ugotuj na twardo, schłodź w zimnej wodzie i obierz. Trzy jajka przekrój, wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem. Zalewę z ogórków połącz ze szklanką wody, wlej do garnka i podgrzej. Wsyp żelatynę i wymieszaj. Gdy się rozpuści, zdejmij ją z ognia. Ostudź. Marchewkę obierz i ugotuj na półtwardo. Potem pokrój w kostkę.
Rozgniecione żółtka przełóż do miski, dodaj majonez i wymieszaj na gładką masę. Cały czas mieszając, stopniowo wlewaj zalewę z żelatyną.
Ogórki, szynkę, cebulę i białka jaj pokrój w niedużą kostkę. Groszek i kukurydzę opłucz i odsącz (mrożony groszek i kukurydzę możesz zastąpić wersją konserwową z puszki). Wszystkie razem z marchewką połącz z masą majonezową, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Przygotuj formę i przelej masę (patrz poniżej). Zostaw w lodówce na całą noc.
Potem blok pokrój w plastry i podawaj ze świeżym pieczywem.
Foremkę wyłóż folią spożywczą tak, aby wystawała trochę ponad krawędź. Wlej do formy część masy i równo rozprowadź.
Na wylanej masie ułóż pozostałe całe jajka. Następnie delikatnie dolej resztę mieszanki. Wyrównaj wierzch łyżką i wstaw do lodówki.
Brytfankę wyjmij z lodówki. Przed krojeniem wyjmij z foremki, przechylając naczynie do góry dnem i delikatnie usuń folię.Źródło: Na żywo