Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Buraczane miseczki pachnące szałwią"
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 26
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 24
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2693
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1130
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 26
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 24
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2693
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1130
Składniki
Czas przygotowania 90 min.
Buraki wyszoruj pod bieżącą wodą miękką szczoteczką. Każdy owiń w kawałek folii aluminiowej (matową stroną na zewnątrz) i piecz 60 min w 180 st. W tym czasie ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w posolonej wodzie do miękkości. Odcedź je, odparuj, stawiając na chwilę garnek na włączonym palniku. Następnie dodaj do ziemniaków 2 łyżki masła, wlej 100 ml mleka i ugnieć tłuczkiem na aksamitne piure. Przypraw je do smaku solą, pieprzem i muszkatem.
Na patelni rozpuść resztę masła. Wsyp mąkę, zasmaż. Mieszając, wlewaj mleko. Gdy beszamel zgęstnieje, przypraw go solą, pieprzem i muszkatem. Do sosu wkrusz ser pleśniowy, wymieszaj.
Upieczone buraki przestudź, obierz z łupinek i pokrój na ósemki. Rozłóż je w 4 żaroodpornych miseczkach. Zalej beszamelem. Na to wyłóż po porcji piure. Posyp listkami szałwii i grubo posiekanymi orzechami. Piecz ok. 30 min w 180 st.Źródło: Tina