Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dlugo testowalam rozne przepisy na gofry, w koncu znalazlam ten najlepszy. Gofry sa chrupiace nawet nastepnego dnia w przeciwienstwie do innych przepisow, w ktorych gofry po niedlugim czasie robily sie gumowatymi plackami.
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4970
Przepis dnia
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 188
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 127
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1793
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4970
Przepis dnia
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 188
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 127
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1793
Składniki
Jajka ubić z cukrem pudrem, dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy, dodać stopione wystudzone masło, miksować dodając odrobinę wody tak, aby ciasto było gęstsze od naleśnikowego. Ciasto zostawić na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Piec na rumiano. Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierając je o coś (nie na leżący). Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub cukrem - pudrem. W oryginalnym przepisie bylo 250 g cukru, ktory zamienilam na ok 150 g cukru pudru (jak dla mnie wystarczajaco slodkie) , oraz 1 łyżka proszku do pieczenia, zamienilam ją niechcacy na 1 lyzeczke i tez pieknie wyrosly. Wg mnie sukces jest w konsytencji ciasta ale bez gofrownicy o duzej mocy niestety sie nie obejdzie. Jak ciasto bedzie zbyt geste gofry beda bardziej zbite. Ja delikatnie dodalam wody po pierwszej partii gofrow i te drugie byly delikatniejsze. Z tej porcji wyszlo mi chyba ok 10 gofrow.