Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasteczka maślane
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 146
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 265
Najlepszym pomysłem na szybkie podudzia kurczaka jest przygotowanie ich w pie...
Odsłon: 72
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 146
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 265
Najlepszym pomysłem na szybkie podudzia kurczaka jest przygotowanie ich w pie...
Odsłon: 72
Składniki
Mąkę pszenna wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem, dodać pastę waniliową lub cukier z prawdziwą wanilią. Wszystko dokładnie wymieszać. Gdy już będzie wymieszane dodajemy chłodne masło i szybko siekamy nożem, jak będzie już dobrze posiekane dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok pół godziny. Po schłodzeniu wycinamy ciasteczka na grubość ok 2-3 milimetrów. W ciasteczku robimy wgłębienia i nadziewamy dżemem (dżem można podgrzać wtedy jest bardziej lejący). Na górę posypujemy prażonymi migdałami. Gotowe ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10-12 minut.