Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Deser pomarańczowy"
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 28
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 26
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2693
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1130
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 28
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 26
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2693
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1130
Składniki
Mleko wlej do rondla. Przetnij laskę wanilii wzdłuż i wyjmij wszystkie ziarenka, wrzuć je do mleka razem z laską waniliową. Podgrzewaj na małym ogniu.
Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Żółtka połącz w garnku z cukrem, ucieraj do białości. Dodawaj stopniowo gorące mleko (usuń wanilię), cały czas mieszając powstający krem.
Garnek z masą mleczno-jajeczną postaw ponownie na małym ogniu. Mieszając, podgrzewaj. Gdy krem zgęstnieje i zacznie kleić się do łyżki, zdejmij garnek z kuchenki.
Namoczoną żelatynę rozpuść w ciepłym jeszcze kremie, dokładnie wymieszaj. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawaj skórkę oraz sok ze sparzonej pomarańczy. Wymieszaj z przestudzonym kremem. Rozłóż deser do czterech pucharków (lub słoiczków). Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 2 zł.
Bardziej kwaskowy deser zrobisz, dodając skórkę i sok z cy- tryny.Źródło: Świat kobiety