Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jagodowe buchty pod kruszonką"
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1463
Przepis dnia
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 5084
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 4911
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1463
Przepis dnia
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 5084
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 4911
Składniki
Mleko podgrzej, dodaj drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Odstaw na 15 min. Dodaj resztę przesianej mąki i cukru, maślankę, jajko, esencję waniliową, olej i sól. Zagnieć. Odstaw do wyrośnięcia.
2. Kruszonka: zimne masło, mąkę, orzechy i cukier zagnieć. Nadzienie: jagody posyp mąką i cukrem.
Z ciasta uformuj wałek, pokrój na 12 części. Z każdej uformuj placek, dodaj po łyżce jagód, zalep. Buchty ułóż na blasze zlepieniem do dołu jedna obok drugiej. Odstaw do wyrośnięcia.
Drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką. Piecz 20 min w 180°C.Źródło: Chwila dla Ciebie