Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe jagodzianki są miękkie, puszyste, pełne jagodowego nadzienia, posypane chrupiącą kruszonką.
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 58
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 60
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 67
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 58
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 60
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 67
Składniki
Lekko ciepłe mleko wymieszaj z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut .
Do misy wsyp resztę mąki, dodaj cukier, sól i wymieszaj . Dodaj żółtka, miękkie masło, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem około 10 minut. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę .
Po wyrośnięciu ciasto przełóż na stolnicę, wyrób, następnie uformuj wałek i podziel na części .
Jagody opłucz, osusz i wymieszaj z cukrem i mąką . Z podanych składników zagnieść kruszonkę . Jajko roztrzep.
Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę i rozpłaszcz ją na ręce, na środek nałóż łyżkę jagód i zlep brzegi . Uformuj podłużną bułeczkę . Gotowe bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut . Następnie posmaruj bułeczki jajkiem i posyp kruszonką .
Piec około 20 minut w temperaturze 180 st. Smacznego .