Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotlety marchewkowo-ryżowe"
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 51
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4691
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 391
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 79
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 51
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4691
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 391
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 79
Składniki
Ryż ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oleju. Ryż po ugotowaniu może być lekko kleisty, ale nie powinien być rozgotowany.
Po ugotowaniu ryż odstaw, aby ostygł. W tym czasie połącz majonez z jogurtem, dopraw solą oraz pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i odstaw na 15 min do lodówki.
Z jednej marchewki odkrój wzdłuż trzy cienkie plasterki, resztę marchewek zetrzyj na tarce. Plasterki marchewki sparz wrzątkiem, osącz starannie i odstaw do ostygnięcia.
Gdy ostygną, przełóż je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smaż krótko z obu stron.
Ryż i startą marchewkę połącz z żółtkami oraz bułką tartą, dopraw do smaku solą, pieprzem i starannie wszystko wymieszaj.
6. Z otrzymanej masy formuj kotleciki, obtaczaj je w drobno mielonej bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Prosto z patelni przełóż kotlety na talerze, udekoruj paskami marchewki. Podawaj na ciepło z kaszą perłową lub ryżem, polane sosem jogurtowo-majonezowym.
<strong>: 30 minut. Porcja: 385 kilokalorii.</strong>
Gdy masa na dowolne ko tlety jest zbyt sucha i mało spójna, dodaj surowe jajko.Źródło: Świat i Ludzie