Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć tradycyjne precelki przygotowuje się z ciasta drożdżowego, możesz je też zrobić z tego prostszego, czyli kruchego. W tym wydaniu będą niesamowitym deserem. Posyp je cukrem perlistym do dekoracji, aby nie tylko dobrze smakowały, ale też wyglądały. Kruche precelki migdałowe to przepis, który w Polsce był już znany w 1892 roku. Prosta do przygotowania słodycz do dziś cieszy się dużym zainteresowaniem. Źródło: pularda.com.pl
Mikser
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 91
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 35
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 107
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 127
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 91
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 35
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 107
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 127
Składniki
Masło wyjmij na dwie godziny przed przygotowaniem kruchych precelków migdałowych, aby nabrało miękkości.
Miękkie masło przełóż do miski. Wsyp cukier i ubij razem na jasny, puszysty krem. Wsyp mielone migdały, wbij żółtka, dodaj śmietanę, cynamon, skórę z cytryny i przesianą mąkę. Wszystko ze sobą wymieszać. Gdy ciasto wyjdzie za rzadkie, dosyp odrobinę mąki lub zmielonych migdałów.
Z gotowego ciasta formuj ruloniki. Wałeczki zawijaj na kształt precli - od razu kładź na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem perlistym.
Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20 minut. Od czasu do czasu sprawdź, czy nie zrumieniły się zbyt mocno. Kruche precelki migdałowe podawaj, gdy nieco przestygną. Świetnie smakują zanurzone w kawie.