Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruchy placek z galaretką"
Taki paprykarz często robiłyśmy z mamą w poświątecznych porządkach.
Odsłon: 2870
Smaczne i szybkie mięso na obiad. Bez zbędnych tłuszczy a mięsko jest wilgotn...
Odsłon: 258
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 104
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 180
Taki paprykarz często robiłyśmy z mamą w poświątecznych porządkach.
Odsłon: 2870
Smaczne i szybkie mięso na obiad. Bez zbędnych tłuszczy a mięsko jest wilgotn...
Odsłon: 258
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 104
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 180
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,30 zł.
Wartość odżywcza porcji 410 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 27 g/Węglowodany 38 g
Mąkę, masło, cukier puder, jajko, cukier waniliowy siekamy, a następnie krótko wyrabiamy, aby się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Ciastem wykładamy prostokątną blachę, łącznie z brzegami. W spodzie robimy dziurki widelcem. Pieczemy 25 minut w 180oC.
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki kroimy na połówki i skrapiamy sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i dwie łyżki soku cytrynowego.
Na ostudzone ciasto wykładamy bitą śmietanę. Na niej, dość ścisło, układamy połówki truskawek. Całość zalewamy gęstniejącą galaretką i wstawiamy do lodówki.Źródło: Rewia