Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mandarynkowy sernik"
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 171
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 361
Chłopski garnek to kwintesencja polskiej kuchni, w którym używamy świeżych, l...
Odsłon: 149
Szukasz ciekawej, a zarazem tradycyjnej przekąski na imprezę rodzinną? Wyprób...
Odsłon: 135
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 27
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 171
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 361
Chłopski garnek to kwintesencja polskiej kuchni, w którym używamy świeżych, l...
Odsłon: 149
Szukasz ciekawej, a zarazem tradycyjnej przekąski na imprezę rodzinną? Wyprób...
Odsłon: 135
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 27
Składniki
Ciasteczka kakaowe pokrusz lub rozwałkuj. Zagnieć z 3 łyżkami dżemu (np. porzeczkowego) i miękkim masłem. Tortownicę wyłóż pergaminem i wylep masą z ciastek, odstaw do lodówki.
Biały ser zmiel, zmiksuj z ricottą (lub gęstą śmietaną). Dodaj połowę cukru, opakowanie cukru waniliowego, kaszę mannę, sok i skórkę otartą z cytryny oraz 3 żółtka. Zmiksuj całość na gładką masę.
Tortownicę wyjmij z lodówki. Spód z cia stek posmaruj poło- wą masy serowej. Rozłóż osączone z zalewy lub obrane i podzielone na cząstki mandarynki (kilka odłóż). Przykryj resztą masy. Piecz sernik ok. 50 minut w temp. 160 st. Pozostaw na chwilę w piekarniku.
W rondelku rozpuść resztę cukru. Gdy się skarmelizuje, dodaj 2 łyżki miodu. Na patelni upraż bez tłuszczu posiekane orzechy. Posyp sernik, polej miodowym karmelem. Odstaw do zastudzenia. Ozdób resztą mandarynek.
Czas ok. 90 min; porcja – 410 kcal, cena 1,90 zł.
Najsmaczniejszy sernik upieczesz z twarogu o kremowej konsystencji i od powiedniej zawartości tłuszczu. Biały ser musi być więc półtłusty, a najlepiej tłusty.
Jeśli jednak kupiłaś chudy twaróg, nie wszystko stracone. Podczas mielenia lub przeciskania przez prasę, dodaj do niego masło.Źródło: Świat kobiety