Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj niedziela, więc obowiązkowo do kawki musi być coś słodkiego. Tym razem zapraszam na pączki, chyba każdy je lubi, ja najbardziej lubię te świeżo usmażone. Przepis na dzisiejsze pączki pochodzi z starego zeszytu mojej Mamy, więc na pewno robiła je tak moja Babcia, a może nawet i Prababcia. A więc do dzieła :)
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1794
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 393
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1730
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 481
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1794
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 393
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1730
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 481
Składniki
W dużej misce rozrabiamy drożdże z łyżeczką cukru. Zostawiamy na chwilę. W tym czasie rozpuszczamy w rondelku margarynę, następnie dodajemy pomału śmietanę. Uważamy, aby się nie zważyło. Rozpuszczony tłuszcz ze śmietaną zostawiamy do wystygnięcia. Do drożdży wbijamy jajka i żółtka, mocno roztrzepujemy trzepaczką. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę, szczyptę soli i chłodny tłuszcz ze śmietaną. Całość mocno mieszamy najlepiej drewnianą łyżką, czy nawet ręką. Gotowe ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta wykrawamy pączki, najlepiej za pomocą małej szklaneczki (literatki) i nadziewamy powidłami śliwkowymi. Gotowe pączki układamy na blaszkę opruszoną delikatnie mąką, wkładamy do delikatnie nagrzanego piekarnika (nie zamykamy) i pozostawiamy na chwilkę, aby jeszcze troszkę wyrosły. W garnku rozpuszczamy smalec, mocno rozgrzewamy (aby sprawdzić czy jest dobry najlepiej wrzucić kawałek ziemniaka, gdy wypłynie, można zacząć smażyć pączki). Pączki smażymy do zarumienienia, ok. 5 min. (obracam je za pomocą cienkiego patyczka). Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Zostawiamy do wystygnięcia.
Zimne pączki lukrujemy (cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy) i posypujemy skórką pomarańczową.
Smacznego :)
:)