Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pociąg z bagietek"
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 163
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 330
Najlepszym pomysłem na szybkie podudzia kurczaka jest przygotowanie ich w pie...
Odsłon: 93
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 163
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 330
Najlepszym pomysłem na szybkie podudzia kurczaka jest przygotowanie ich w pie...
Odsłon: 93
Składniki
Bagietki poprzekrawaj na pół, a następnie każdą połowę przekrój jeszcze na trzy części. Utworzą one lokomotywę i wagoniki. W kawałkach bagietki od góry wytnij otwory. Pieczywo ułóż na blasze wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika (150° C) na kilka minut.
Rzodkiewki oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Część rzodkiewki z korzonkiem zachowaj – zrobisz z niej czapeczkę maszynisty. Do kawałków bagietki tworzących lokomotywę włóż po kuleczce sera mozzarella (lub przepiórcze jajko ugotowane na twardo) i udekoruj kawałkiem rzodkiewki z korzonkiem.
Pozostałe plasterki rzodkiewek przymocuj goździkami po bokach bagietek tak, aby utworzyły koła lokomotywy i wagonów. Z ugotowanych marchewek zrób komin i światła lokomotywy.
Wagony z bagietki wyłóż szynką lub listkami sałaty, na tym ułóż marchewkę, konserwowy groszek oraz kukurydzę. Jeden z wagoników możesz wydrążyć w środku i wypełnić serem. Zapiecz go wcześniej w piekarniku, aby ser się stopił i wyglądał jak płynny ładunek wagonu-cysterny.
<strong>: 20 minut. Porcja: 425 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie