Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rożki migdałowe"
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 115
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1776
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 65
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4891
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 115
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1776
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 65
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4891
Składniki
Migdały bez skórki zmiel na drobny proszek. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj zmielone migdały i usyp kopczyk. W środku zrób dołek i ostrożnie wbij jajko. Całość posyp cukrem i cukrem wanilinowym, szczyptą soli, dodaj skórkę otartą z cytryny oraz wiórki masła lub margaryny i szybko zagnieć gładkie, zwarte ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30-60 minut.
Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, wałkuj je cienko na posypanej mąką stolnicy lub blacie i formuj nieduże rożki (grubsze w środkowej części).
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj rozmąconym żółtkiem i posyp płatkami migdałowymi, lekko je dociskając.
Piecz około 12-15 min w piekarniku nagrzanym do 180° C, aż do uzyskania ładnego, złocistego koloru. Wystudź na kratce. Na koniec oprósz je cukrem pudrem.
Rada: Zamiast migdałów możesz dodać do ciasta zmielone pistacje, orzechy włoskie lub laskowe. Rożki będą smaczniejsze, gdy ich końce zanurzysz w rozpuszczonej czekoladzie.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 90 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie