Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez okazji też warto go przyrządzić. Jest smaczny i oryginalny. Ja przygotowuję go na blaszce z odpinaną obręczą o bokach 24 x 24 cm. Ciasto wychodzi dość wysokie.
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 115
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 41170
Udka faszerowane młodą kapustą to wyrafinowane danie, które łączy w sobie soc...
Odsłon: 99
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 120
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 157
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 115
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 41170
Udka faszerowane młodą kapustą to wyrafinowane danie, które łączy w sobie soc...
Odsłon: 99
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 120
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 157
Składniki
W 400 ml wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki i mieszamy do momentu, aż całkowicie się rozpuszczą. Studzimy.
Blaszkę ( spód i boki ) wykładamy papierem do pieczenia. Papier na spodzie zapinamy obręczą, a boki wykładamy paskami papieru
Na dnie układamy ściśle biszkopty
W dużej misce miksujemy ser na serniki z serkiem mascarpone ( powinny być schłodzone - z lodówki ), tak, aby oba serki się dokładnie połączyły
W drugim naczyniu ubijamy śmietankę ( z lodówki ) z 3 łyżkami cukru pudru
Do serów wlewamy etapami galaretkę i miksujemy do połączenia
Do masy serowej dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy na wolnych obrotach lub za pomocą szpatułki
Masę wylewamy na biszkopty i wyrównujemy
Połówki moreli odsączamy z syropu i układamy na masie serowej lekko je wciskając. U mnie zużyłam 16 połówek moreli ( 4 x 4 ). Ciasto wkładamy do lodówki
W 400 ml wrzątku rozpuszczamy 1 galaretkę winogronową. Studzimy. Możemy po ostudzeniu włożyć ją na kilkanaście minut do lodówki, a potem delikatnie wylać na schłodzone ciasto. Galaretka szybko zastygnie
Ciasto pozostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia ( kilka godzin, najlepiej na całą noc )