Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szpinakowa fantazja"
O tej porze roku kupujemy ogromne pęczki pachnącego, świeżego koperku. Co zro...
Odsłon: 756
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 809
Dzisiaj bardzo prosty , ale smaczny deserek przygotowany z galaretek i świeżo...
Odsłon: 51
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 164
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 92
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 179
O tej porze roku kupujemy ogromne pęczki pachnącego, świeżego koperku. Co zro...
Odsłon: 756
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 809
Dzisiaj bardzo prosty , ale smaczny deserek przygotowany z galaretek i świeżo...
Odsłon: 51
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 164
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 92
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 179
Składniki
Gdy używasz szpinak mrożony, rozmroź go i odciśnij. Szpinak zmiksuj z połową oleju. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawaj cukier i cukier waniliowy oraz po jednym żółtku. Następnie dodawaj stopniowo pozostały olej i proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Dodaj szpinak i dokładnie wymieszaj. Tortownicę (o średnicy 21 cm) wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej ciasto i piecz ok. 45 minut w 180 st. C (do suchego patyczka).
Ciasto po upieczeniu ostudź i przekrój na dwie części.
Kremówkę ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Krem zmieszaj z mascarpone i dodaj kilka kropel aromatu cytrynowego. Kremem posmaruj blaty ciasta. Całość udekoruj pokrojonym w kostkę ananasem i kiwi.Źródło: Tele Tydzień