Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 366
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 30
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 173
Chłopski garnek to kwintesencja polskiej kuchni, w którym używamy świeżych, l...
Odsłon: 157
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 366
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 30
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 173
Chłopski garnek to kwintesencja polskiej kuchni, w którym używamy świeżych, l...
Odsłon: 157
Składniki
Utrzyj 1/2 masła z 1/3 cukru. Dodaj 1 jajko, mąkę, proszek i sól. Wlej 2-3 łyżki śmietany. Zagnieć ciasto. Tortownicę posmaruj tłuszczem, wylep ciastem. Piecz 15-20 minut w 175°C.
Do garnka wlej 10 dag śmietany. Dodaj 1/3 cukru, płatki migdałowe i 1/2 masła, pod- grzej i rozsmaruj na spodzie tortownicy. Piecz 15 min w 175°C. Przestudź i potnij na trójkąty.
Jabłka obierz, potnij. Skrop sokiem z cytryny, dodaj 200 ml soku i resztę cukru. Gotuj 4-5 minut. Budyń rozrób w reszcie soku, wlej do jabłek, ugotuj. Wyłóż na kruchy spód. Wystudź.
Resztę śmietany ubij z cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Rozsmaruj na budyniu, ew. wyciśnij rozetki na cieście. Czerwone jabłko pokrój. Tort udekoruj jabłkiem, trójkątami i melisą.
Wafelkowy wachlarz
Trójkątne ciastka, z których formujesz wachlarz na wierzchu tortu, możesz przygotować także z suchych wafli. Weź 2-3 sztuki. Wytnij z nich kółka. Potem przełóż cienką warstwą gotowej masy kajmakowej. Obciąż deseczką i odstaw na noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia waflowe kółko pokrój na trójkąty. Każdy cienko posmaruj kajmakiem i obsyp płatkami migdałowymi. Wcześniej możesz je uprażyć na patelni bez tłuszczu. Dzięki temu będą jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne.Źródło: Naj